Blog

Auteursrecht | Beter goed gejat dan slecht verzonnen, of toch niet?

Ingrid van Goor 23 januari 2017 Shape Created with Sketch. Geplaatst in: Copywriting

De spelregels van het auteursrecht

Als ondernemer weet je precies waar je het over hebt binnen jouw vakgebied. Blogs en webteksten schrijf je dan ook het liefst zelf. Als je wel weet wat je wilt vertellen, maar niet de juiste woorden kunt vinden om het op papier te krijgen, is de verleiding groot om bij je concullega’s te kijken en bestaande teksten te gebruiken. Beter goed gejat, dan slecht verzonnen. Toch? Deze blog gaat over auteursrecht en waar je als ondernemer rekening mee moet houden.

AUTEURSWET

Wat is het auteursrecht precies? Het auteursrecht houdt in dat de schrijver van een tekst het uitsluitend recht heeft om dit openbaar te maken. De auteurswet bestaat om schrijvers te beschermen tegen het ongewild kopiëren van hun werk. Als schrijver hoef je geen auteursrechten aan te vragen, deze ontstaan vanzelf als je een originele tekst hebt geschreven.

WAT ALS JE TEKST VAN IEMAND ANDERS WILT GEBRUIKEN?

Het auteursrecht betekent automatisch ook dat je niet zomaar een tekst van een concullega kunt kopiëren en plakken op je eigen website. Wel mag je content van anderen cureren. Dit betekent dat je een blog in eigen woorden samenvat of hier een mening over geeft. Vervolgens voeg je een link toe naar het originele artikel. Precies zoals ik dit nu doe, ik verwijs namelijk naar de blog van Charlotte’s Law over Content Cureren.

HOE ZIT HET MET AFBEELDINGEN?

Het auteursrecht geldt natuurlijk niet alleen voor teksten, maar ook voor andere originele werken, zoals afbeeldingen. Foto’s en illustraties die je bij iemand anders tegenkomt, mag je dan ook niet zomaar overnemen. Om toch mooie plaatjes op je website te hebben, kun je zelf foto’s maken, foto’s laten maken of een gratis stockfoto website gebruiken. Hier een blog met een overzicht van zes websites voor prachtige gratis stockfoto’s.

CITEREN MAG WEL

Soms kom je een zin tegen die zo goed is dat je hem het liefst zelf had verzonnen. In zo’n geval kun je ervoor kiezen om de tekst over te nemen als citaat. Een citaat plaats je altijd tussen aanhalingstekens en je geeft aan waar de originele tekst vandaan komt. Een mooie tekst overnemen mag dus wel, maar alleen als je de naam van de originele schrijver vermeldt.

TEKSTEN LATEN SCHRIJVEN?

Vind je het lastig om zelf je boodschap op papier te krijgen, maar hecht je waarde aan originele, goed geschreven teksten? Laat BureauPro deze dan voor je schrijven. Dan kun jij lekker doen waar jij goed in bent. Bel 06 – 10 36 32 47 of laat je gegevens achter, zodat wij jou kunnen bellen.

Fotocredit:

pexels.com

Bronnen: 

wetten.overheid.nlauteursrecht.nl

Ben je enthousiast over dit artikel?

Reageren

naam
E-mailadres
Reactie

Reacties (0)

Ingrid van Goor

Eigenaar Bureaupro