Blog

Linken op LinkedIn zonder persoonlijke uitnodiging

Ingrid van Goor 14 april 2017 Shape Created with Sketch. Geplaatst in: Social Media

Je duwt toch ook niet zomaar een visitekaartjes in iemands handen?

Stel: je gaat naar een netwerkbijeenkomst. Je stapt op iemand af. En zonder een woord te zeggen, duw je deze persoon een visitekaartje in z’n handen. Je draait je vervolgens om en loopt weg. De persoon die zojuist jouw visitekaartje heeft gekregen, staart je na en vraagt zich af wat deze actie te betekenen had.

GOED, WE WETEN ALLEMAAL DAT WE DIT NOOIT ZOUDEN DOEN.

Natuurlijk niet! Op een netwerkbijeenkomst raak je met een aantal mensen in gesprek. Sommige gesprekken zijn zo interessant dat jij en je gesprekspartner samen besluiten om het gesprek op een ander moment en een andere locatie voort te zetten. Visitekaartjes worden uitgewisseld om de volgende dag een afspraak te maken.

TOCH DOEN VEEL MENSEN ONLINE PRECIES HET TEGENOVERGESTELDE.

Het gebeurt regelmatig dat ik een uitnodiging krijg om te linken. Soms van een persoon die ik niet ken. Soms van iemand die ik eerder die week heb gesproken. Meestal wordt er gebruik gemaakt van de standaard LinkedIn-uitnodigingstekst. Ik vraag me dan altijd af: waarom wil deze persoon met mij linken en wat verwacht hij van mij?

ACCEPTEER ALLE UITNODIGINGEN

Er zijn mensen die uitnodigingen zonder persoonlijk bericht niet accepteren. Ik doe dat wel. Altijd. Je weet immers niet of je iets voor elkaar kunt betekenen. Daar kom je maar op één manier achter en dat is door een vraag te stellen.

STUUR ALTIJD EEN BERICHTJE TERUG

Als iemand die ik ken me op de standaard manier uitnodigt om te linken, stuur ik altijd een berichtje terug.

Wat leuk dat je me hebt gevonden op LinkedIn en dat je me uitnodigt om te linken. Ik heb je uitnodiging meteen geaccepteerd.

STEL EEN VRAAG

Vervolgens voeg ik nog iets extra’s toe. Meestal stel ik een vraag. Onlangs ontmoette ik iemand op een beurs. Het persoonlijke berichtje heb ik afgesloten met:

Ben je een beetje bijgekomen van de beurs? Slopend hè, twee dagen op je benen staan?

Het leuke van zo’n vraag is, dat daar meestal op wordt gereageerd. En voordat je het weet ben je via LinkedIn in gesprek met iemand.

ACCEPTEER EEN UITNODIGING OOK VAN IEMAND DIE JE NIET KENT

Als ik word uitgenodigd door iemand die ik niet ken, stuur ik dit bericht:

Bedankt voor je uitnodiging om te linken. Uit nieuwsgierigheid: wat is voor jou de reden om mij uit te nodigen? Kan ik iets voor je betekenen en zo ja, wat? Ik hoor graag van je!

Of

Bedankt voor je uitnodiging om te linken! Ik geloof niet dat wij elkaar al eens hebben ontmoet. Dat maakt me des te nieuwsgieriger naar de reden dat je me een uitnodiging hebt gestuurd. Ik hoor graag van je!

In de meeste gevallen krijg ik een antwoord op zo’n bericht. Hartstikke leuk, want voor je het weet heb je er een potentiële nieuwe klant bij.

HOE ZIET JOUW PERSOONLIJKE UITNODIGING ERUIT?

Stel nu dat je zelf iemand wilt uitnodigen om te linken, voeg dan altijd een persoonlijk bericht bij. Dat kan ook als je via de LinkedIn-app iemand wilt uitnodigen. Zo doe je dat:

Stap 1: ga naar het profiel van de persoon die je wilt uitnodigen. Klik niet op connectie maken, maar klik op de 3 puntjes in de rechterbovenhoek.

Stap 2: Klik op uitnodiging aanpassen.

Stap 3: schrijf een persoonlijk bericht.

VOORBEELDEN VAN EEN PERSOONLIJKE LINKEDIN-UITNODIGING:

  • We hebben elkaar gisteren gesproken bij [naam netwerkbijeenkomst]. Je vertelde me over een bijeenkomst die je binnenkort organiseert. Zou je me daar meer informatie over willen sturen?
  • Wat leuk om je te ontmoeten woensdag! Het lijkt me leuk om binnenkort een kop koffie te drinken en nader kennis te maken. Wat zeg je van [datum, tijd]?
  • Leuk om je vanochtend te ontmoeten! Ik dacht: laten we linken, want dan hebben we elkaars gegevens. Wel zo handig! We houden contact en zien elkaar snel weer.

 

DE KRACHT VAN PERSOONLIJK CONTACT

Waar het bij netwerken om draait, is dat je in gesprek raakt met mensen. Een gesprek zorgt ervoor dat je elkaar steeds beter leert kennen en beter weet wat je voor de ander kunt betekenen. Maak er gebruik van. Het is zonde om het niet te doen.

Ben je enthousiast over dit artikel?

Reageren

naam
E-mailadres
Reactie

Reacties (0)

Ingrid van Goor

Eigenaar Bureaupro